poniedziałek, 12 listopada 2012

Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami

W zamyśle miały być świętomarcińskie, jednak brak białego maku zdecydował, że wyszły krucho-drożdżowe z orzechami. Wyboru absolutnie nie żałuję, bo są pyszne:) Ciężko poprzestać na jednym.....;)
Jednocześnie, ze względu na ich nadzienie oraz mój świeży nabytek w postaci pierniczkowej puszki, chciałabym je, jako pierwsze, dodać do Bożonarodzeniowej zakładki.
Przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii Smaku.


Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami (24 sztuki)
Ciasto:
250 g mąki (plus do podsypywania)
110 g miękkiego masła
1/4 szklaki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kawałki masła rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić aby ''ruszyły''.
Jajko ubić z cukrem pudrem, następnie połączyć z mąką z masłem, dodać drożdże i ekstrakt z wanilii- wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Nadzienie:
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g migdałów
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka skondensowanego
łyżka masła

Orzechy i migdały posiekać dość drobno.
Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy, cukier i podsmażać wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania kleistej masy. Dolać mleko skondensowane, jeszcze chwilę trzymać na ogniu, odstawić.
Masa po zdjęciu z ognia lekko stwardnieje, lecz pod wpływem temperatury znów stanie sie miękka.

Do posmarowania rogalików:
jajko
2 łyżki mleka

Do posypania:
cukier puder

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na 3 kule.
Każdą część ciasta rozwałkować na placek gruości ok. 4 mm (ciasto musiałam lekko podsypać mąką), podzielić nożem na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt, od jego szerszej strony, nakładać po łyżce nadzienia orzechowego. Zwijać od szerszego do węższego końca i lekko wyginająć rogi, formować rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować każdego jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Piec ok. 20 minut, aż będą złociste.
Studzić na kratce kuchennej.
Lekko ciepłe rogaliki posypać cukrem pudrem

.......i nie jeść za dużo na obiad, bo te rogaliki sa bardzo wciagające;)


3 komentarze:

  1. Orzechowe nadzienie do rogalików chodzi za mną już od jakiegoś czasu :) Przepis wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne. Na pewno niesamowicie smaczne! Uwielbiam nadzienia orzechowe. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)