wtorek, 20 listopada 2012

Zimowy krem warzywny z winem

Zapraszam Was dziś na rozgrzewającą zupę z zimowych warzyw.
Tradycyjne smaki dobrze znanych, rodzimych plonów, urozmaicone odrobiną wytrawnego białego wina i świeżych ziół.
Moja wariacja na temat:)


Zimowy krem warzywny z winem
6 sporych  marchewek
2 duże pietruszki
cebula
2 średnie ziemniaki
1200 ml bulionu
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka świeżych listków oregano
3 listki laurowe
1 kulka ziela angielskiego
200 ml białego wytrawnego wina
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Warzywa obrać, pokroić i umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie, zagotować.  Dolać wino, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Dodać świeże zioła. Wyjąć liście laurowe i kulkę ziela angielskiego, pozostałe składniki zmielić blenderem na gładką masę, doprawić pieprzem i solą.

2 komentarze:

  1. Witam - bardzo fajna wersja i piękny kolor - zapraszam do akcji tecza smaków 2

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)