czwartek, 13 grudnia 2012

Makowo - cytrynowe butki. Kruche:)

Przywitał mnie mroźny poranek i rześkie powietrze. Maszerując do pracy, nagle dotarło do mnie, że jeszcze kilka dni, i świąteczne przygotowania rozpoczną się pełną parą. Preznety już są...:)
Pozostając w przedświątecznej atmosferze, proponuję Wam kruche ciasteczka makowo - cytrynowe.
Błyskawiczne w wykonaniu, jeszcze szybsze w pieczeniu, o lekko kwaskowym smaku....
A jak pasują do herbaty z cytryną i miodem ! :)


Makowo-cytrynowe butki
120 g cukru pudru, plus do posypania
3 łyżki maku
100 g masła
250 g mąki pszennej, plus do podsypywania
1 jajko
skórka i sok z połowy cytryny

Cytrynę sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagniesc na  jednolite i elastyczne ciasto.
Ciasto owinąc folią i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Porcje ciasta rozwałkowywać na grubość ok. 4 mm, foremką wykrawać buty (lub inne kształty) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.
Studzić na kratce.
Jeszcze ciepłe ciasteczka obsypać cukrem pudrem, po czym, po wystudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanej puszki.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis.Wyszły przepyszne ciasteczka.Ammmm....Polecam.

    Ulala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)