sobota, 12 stycznia 2013

Rolada z indyka z żurawiną i majerankiem- dietetyczna!

Tę roladę upiekłam w okresie świątecznym. Jeśli jesteście fanami indyczych piersi, to jest to doskonała i niezwykle prosta i szybka w wykonaniu propozycja ich wykorzystania.
A po upieczeniu to już jak kto lubi: na ciepło- do obiadu, na zimno- na kanapki, na zimno....po prostu:)
My wybraliśmy opcję kanapkową.

Rolada z indyka z żurawiną i majerankiem
filet z indyka
majeranek
100 g suszonej żurawiny
świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:
rękaw do pieczenia

Mięso rozciąć w poprzek tak, aby powstał duży płat; lekko rozbić tłuczkiem.
Na mięso wyłożyć żurawinę; posypać pieprzem i majerankiem.
Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, następnie obtoczyć ją w majeranku (można na końcu obwiązać ja sznurkiem, moja jednak trzymała się bez dodatkowych pomocy).

Roladę umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po ok. 45 minutach rozciąc rękaw do pieczenia i rozchylić jego brzegi, aby mięso mogło się przyrumienić.

Wystudzoną roladę owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce.


4 komentarze:

  1. ta żurawina z majerankiem.. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda, tylko ja nie za bardzo lubię żurawinę z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam roladkę z indyka z polecanymi dodatkami.Pychotka.


    Ulala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)