poniedziałek, 4 lutego 2013

Sałatka z grillowanym halloumi, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i prażonym słonecznikiem


Staram się obserwować to, co ląduje na moim talerzu.
Niestety należę przy tym do tej grupy nieszczęśliwców, którzy przy pewnej dozie zapomnienia muszą zapinać pasek na kolejną dziurkę, i nie mam na myśli tej ciaśniejszej....
Tak więc po weekendowym łasuchowaniu, w ramach bilansowania diety, zamiast tradycyjnego obiadu, proponuję Wam coś lżejszego, co wcale nie znaczy mniej pysznego;)
Soczyste pomidorki, wyrazista rukola, chrupiący słonecznik i grillowany ser:) Mniam!

Sałatka z grillowanym halloumi, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i słonecznikiem
(2 porcje)
1 opakowanie rukoli (80-100 g)
160 g sera halloumi
12 pomidorków koktajlowych
1 cebula
4 łyżki ziaren słonecznika
oliwa extra virgin
łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz


Rukolę umyć i lekko osuszyć.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki.
Cebulę posiekać w piórka.
Słonecznik wysypać na suchą teflonową patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Ser pokroić na plastry grubości ok. 6 mm i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (użyłam patelni teflonowej, więc nie dodawałam tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.

Na talerzu ułożyć rukolę, pomidorki, piórka cebuli, obsypać wszystko uprażonym słonecznikiem.
Na wierzchu położyć plastry sera. Całość skropić delikatnie oliwą i sokiem z cytryny oraz posypać pieprzem.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Mam ochotę spróbować ten ser od bardzo dawna, od kiedy zagłębiłam się w lekturę Nigelli Lawson "Nigella gryzie".... liczę, że siostra uraczy mnie tym przysmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. od pierwszego wejrzenia;)wiem coś o tym!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)