W lokalnym warzywniaku pojawiły się figi :D Nareszcie!
Nie wiem, co takiego w nich tkwi, ale z całego serca uwielbiam.
Kuszą smakiem, kolorem i mnóstwem ukrytej w sobie dobroci:)
Doskonałe do dań na słodko, jak i na ostro.
Dzisiejsza propozycja jest iście śniadaniowa.
Bogactwo witamin i minerałów zawarte w figach (wapń, magnez, potas, cynk i fosfor, witaminy: C, z grupy B, PP i karoten), zdrowe tłuszcze i witaminy z awokado (nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: B, K, E i C), białko zawarte w fecie, a do tego mnóstwo potrzebnego, naturalnego błonnika- prawdziwe uderzenie zdrowia na dobry początek dnia:)
Sałatka z figą, fetą i awokado
(2-3 porcje)
3 dojrzałe świeże figi
1 duże awokado
100 g rukoli
200 g fety
2-3 garście pestek słonecznika
sok z limonki
kilka łyżek oliwy extra virgin
1 łyżka miodu
świeżo mielony czarny pieprz
Rukolę opłucz i rozłóż równomiernie na talerzu. Figi pokrój w ósemki, awokado na pół i w plasterki- zaraz po pokrojeniu skrop awokado sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Fetę pokrój w ok. 1-1,5 cm kostkę.
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika.
Miód wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i resztą soku z limonki.
Na rukoli rozłóż pozostałe składniki i skrop wszystko przygotowanym dressingiem. Dopraw pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie lub z chrupiącym tostem.
Miłej niedzieli!
Baaardzo pyszna! zrobiłam ją dzisiaj i jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńświetna sałatka, bardzo ciekawe połączenie smaków! Zosia
OdpowiedzUsuń