Człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego.
Dobrze mieć taką ''dobrą'' rutynę:)
Jak np.:
- telewizja śniadaniowa w weekend
- jajecznca na śniadanie w weekend
- chodzenie w szlafroku w weekend
- dezaktywacja budzika w weekend
- weenedowe szeroko pojęte lenistwo
- weekendowe pieczenie
M. uparł się na tartę, argumentem był oczywiście wspólny wolny weekend, no bo jak to tak, bez ciasta??? :)
Jest więc tarta! Nieco leniwa, bo nie wymaga wiele pracy ;)
Zapraszam do stołu!
Tarta z niektarynkami i ricottą
Ciasto:
120g masła
240g mąki pszennej
90g cukru
1 jajo
1-2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
3 nektarynki
250g serka ricotta (lub innego kremowego)
1 jajo
50g cukru
1 łyżka esencji waniliowej
Składniki na ciasto umieść w dużej misce i siekaj nożem, aż do uzyskania grubszej kruszonki. Następnie zagniataj ciasto ręką, tak długo, aż będzie jednolite i plastyczne. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim brzegi i spód formy do tarty (możesz też zwyczajnie wykleić formę ciastem). Widelcem delikatnie ponakłuwaj spód, po czym wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 minut.
W tym czasie zmiksuj ricottę, jajo, cukier i aromat waniliowy na gładką masę. Nektarynki umyj i pokrój w ósemki, wokół pestki.
Na podpieczony spód wyłóż owoce, a nastepnie wylej na nie masę serową. Jeśli została ci odrobina ciasta, możesz jej użyć jako ''kruchej dekoracji''- dowolnie ułóż paski ciasta na wierzchu masy serowej.
Całość wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut, aż ser się zetnie, a wierzch i brzegi tarty się zezłocą.
Udanego weekendu!
Tarta z niektarynkami i ricottą jest przepyszna.Polecam.
OdpowiedzUsuńUlala