sobota, 26 października 2013

Drobiowe kieszonki z serem kozim i pomidorowym pesto. A do tego risotto porowe i ekspresowe pomidorki.

Por i kurczak maja się razem dobrze.
Zazwyczaj przygotowuję je w białym kremowym sosie.
Dziś odstąpiłam od tej reguły. Wciąz są razem, ale jakby osobno. Osobno, ale przecież wciąż razem.
A do tego szczypta południowych klimatów: świeże zioła, słodkie pomidory, odrobina czosnku.
Pyszny i prosty obiad w 40 minut.
Zapraszam:)

Kieszonki drobiowe z serem kozim i pomidorowym pesto

(4 porcje)
2 piersi z kurczaka (filet; bez polędwiczek)
100 g twardego sera koziego, pokrojonego w plastry
4-5 łyżek pesto z suszonych pomidorów (tym razem użyłam gotowca, wkrótce jednak przedstawię Wam przepis na pyszne czerwone pesto:)
1 nieduży por (część jasnozielona)
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżego oregano (lub innych ziół)

Piersi rozdziel na pół. Każdą część natnij z węższej strony w głąb, tak by powstała kieszonka, którą można nafaszerować. Wnętrze powstałego otworu posmaruj pesto - po około 1,5 łyżeczki na każdą część mięsa; po czym w każdą kieszonkę wepchnij kilka małych plasterków koziego sera.
Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Na wierzchu filetów rozsmaruj pozostałe pesto i ułóż cienkie plasterki sera. Całość posyp delikatnie pieprzem. Pomiędzy filety powpychaj grube plastry pora (ok.1,5-2 cm) i kilka gałązek świeżego oregano.
Naczynie nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i dopiekaj bez przykrycia, aż mięso i ser się przyrumienią.




Risotto porowe
250 g ryżu arborio
1000 ml bulionu drobiowego
2 średniej wielkości pory, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oliwy
czarny pieprz
2 łyżki serka kremowego typu Philladelphia

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp ryż i praż przez chwilę, często mieszając. Gdy ryż stanie się lekko szklisty, dodaj posiekanego pora. Podsmażaj całość przez około 2 minuty, po czym zacznij partiami dolewać bulion, za każdym razem czekając aż ciecz całkowicie zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie miękki, a całość kleista, dodaj 2 łyżki serka kremowego i ponownie wymieszaj całość. Dopraw pieprzem do smaku. Serwuj od razu po przyrządzeniu.




Błyskawiczne pomidorki koktajlowe w marynacie czosnkowej
250 g pomidorków koktajlowych
duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy extra virgin)
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków świeżych ziół (użyłam oregano)

Pomidorki umyj i przekrój na pół.
Olej połącz z octem balsamicznym, drobno posiekanymi listkami ziół i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Marynatę wymieszaj z pomidorkami i gotowe:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)