Klasyk z dzieciństwa.
Najlepsza z kubkiem mleka, masłem i ulubioną marmoladą.
Połowę mąki zastąpiłam mąką razową, przez co chałka jest równie pulchna, ale nieco zdrowsza:)
Idealna na leniwe śniadanie.
Moje podniebienie pokochało chałkę posmarowaną masłem z orzechów nerkowca, niebo w gębie po prostu! Spróbujcie koniecznie:)
Przepis z Pracowni Wypieków, nieco zmieniony.
Chałka drożdżowa pszenno-razowa, z sezamem
7 g drożdży suszonych
200 ml ciepłej wody
40 g cukru
łyżeczka soli
200 g mąki pszennej typ 550
225 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
1 duże jajko
50 g roztopionego i ostudzonego masła
Do posmarowania:
1 jajko rozmącone z łyżką mleka
sezam
Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszaj w misce. Dodaj rozmącone jajko, ciepłą wodę i przestudzone masło, po czym wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki lekko się połączą, przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 5-10 minut. Ciasto powinno łatwo odchodzic od ręki.
Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do naoliwionej miski. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe na ok. 2 godziny.
W tym czasie dwukrotnie odgazuj ciasto, energicznie uderzając w nie pięścią, tak aby usunąć nagromadzone w nim powietrze.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 6 równych części.
Z każdej części uformuj wałeczek. Sklej wałki u nasady i zapleć je w warkocz: zewnętrzny prawy wałek przełóż na lewą stronę; zewnętrzny lewy na prawą; powtarzaj w ten sposób aż dokończysz splot.
Zaplecioną chałkę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, ponownie nakryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 30 minut.
Wyrośniętą chałkę posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut.
Wystudź na kratce kuchennej.
chałka jest tak pyszna, że wystarczy ją posmarować samym masłem, żeby doznać wspaniałych doznań smakowych ;) a jeszcze z sezamem... bajka!
OdpowiedzUsuńw zasadzie się zgadzam, ale urozmaicenie też jest dobre:)
Usuńz masłem i tyle mi wystarczy! :D
OdpowiedzUsuńa więc smacznego!:)
UsuńCudna :) Uwielbiam chałki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ja tez!
UsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło:) może się skusisz?
Usuń