niedziela, 27 października 2013

Chałka pszenno-razowa, z sezamem

Chałka drożdżowa.
Klasyk z dzieciństwa.
Najlepsza z kubkiem mleka, masłem i ulubioną marmoladą.
Połowę mąki zastąpiłam mąką razową, przez co chałka jest równie pulchna, ale nieco zdrowsza:)
Idealna na leniwe śniadanie.
Moje podniebienie pokochało chałkę posmarowaną masłem z orzechów nerkowca, niebo w gębie po prostu! Spróbujcie koniecznie:)

Przepis z Pracowni Wypieków, nieco zmieniony.




Chałka drożdżowa pszenno-razowa, z sezamem
7 g drożdży suszonych
200 ml ciepłej wody
40 g cukru
łyżeczka soli
200 g mąki pszennej typ 550
225 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
1 duże jajko
50 g roztopionego i ostudzonego masła

Do posmarowania:
1 jajko rozmącone z łyżką mleka
sezam





Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszaj w misce. Dodaj rozmącone jajko, ciepłą wodę i przestudzone masło, po czym wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki lekko się połączą, przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 5-10 minut. Ciasto powinno łatwo odchodzic od ręki.

Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do naoliwionej miski. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe na ok. 2 godziny.
W tym czasie dwukrotnie odgazuj ciasto, energicznie uderzając w nie pięścią, tak aby usunąć nagromadzone w nim powietrze.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 6 równych części.
Z każdej części uformuj wałeczek. Sklej wałki u nasady i zapleć je w warkocz: zewnętrzny prawy wałek przełóż na lewą stronę; zewnętrzny lewy na prawą; powtarzaj w ten sposób aż dokończysz splot.

Zaplecioną chałkę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, ponownie nakryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 30 minut.

Wyrośniętą chałkę posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut.
Wystudź na kratce kuchennej.



8 komentarzy:

  1. chałka jest tak pyszna, że wystarczy ją posmarować samym masłem, żeby doznać wspaniałych doznań smakowych ;) a jeszcze z sezamem... bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie się zgadzam, ale urozmaicenie też jest dobre:)

      Usuń
  2. z masłem i tyle mi wystarczy! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna :) Uwielbiam chałki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)