niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik waniliowy z żurawinami


1 Grudnia.....
Sąsiad obwiesił dziś światełkami cały dom. Zrobiło się nastrojowo:)
Za chwilę Mikołajki,a potem ani się obejrzymy jak wszyscy zasiąsiedziemy do tej jedynej kolacji w roku.
Lubię na nią czekać.
Bo przecież Grudzeń to miesiąc czekania. Kompletowania podarków, listy zakupów; odkurzania kątów.
Każdy chce być gotowy.
Ustrojony.
W czerwień, srebro, złoto i biel.

Dziś sernik ustroiłam czerwienią. Pasuje jak ulał.

Robi się zimowo.......
Uwielbiam ten czas!


Sernik waniliowy z żurawinami
Spód:
250 g herbatników maślanych
50 g stopionego masła
2 łyżeczki ciemnego kakao

Masa serowa:
200 g twarogu chudego
500 g ricotty
3 duże jajka
ziarenka z jednej laski wanilii
100 g cukru pudru
50 g roztopionego i ostudzonego masła
3-4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Warstwa żurawinowa:
300 g świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
50 g masła
3 czubate łyżki brązowego cukru




Herbatniki, roztopione i przestudzone masło oraz kakao umieść w misie blendera i zmiksuj do uzyskania w miarę drobnych i klejących okruszków. Przygotowaną masą wyklej dno tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ubij spód dłonią. Wstaw blachę do lodówki na około 20-30 minut.

Twaróg zmiel dwukrotnie (lub umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy), dodaj ricottę oraz cukier puder i ziarenka wanilii. Ubijaj do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym jajku, a następnie roztopiony tłuszcz, mąkę i proszek do pieczenia.
Masę serową wylej na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód.

Żurawinę umyj i włóż do rondelka. Dodaj masło z cukrem i podgrzewaj wszystko przez około 10 minut, regularnie mieszając, aż żurawina zacznie się lekko rozpadać, a cukier się rozpuści- całość powinna mieć konsystencję w miarę gęstego musu. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 
Na wierzch masy serowej wyłóż żurawinę.
Na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem.
Sernik postaw na środkową półkę i piecz przez około 40-45 minut.
Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki i pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku.
Jak to sernik, i ten ma to do siebie, że najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce, o ile oczywiście jesteście w stanie tak długo i cierpliwie czekać ;)

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Ten cukier puder wygląda jak śnieg :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, z żurawiną, pycha :) wykorzystam pomysł na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie!
    Robiłam niedawno podobny, ze świeżą żurawiną smakował genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, świeża żurawina nadaje charakteru, to chyba ta odrobina cierpkiego smaku;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)