środa, 27 czerwca 2012

Szparagi, fasolka, groszek i ryż. Risotto.

Szparagi podbiły w tym roku moje serce. Tak jak kiedyś nie należały do ulubionych, tak teraz
drastycznie zwiększyły swoje notowania. Najwyraźniej moje kubki smakowe przeszły swoistą transormację;)
I właśnie dlatego, jako miły akcent na zakończenie sezonu szparagowego proponuję Wam lekkie i sycące danie na bazie ryżu i zielonych warzyw.
W sam raz na leniwe środowe popołudnie:)

Risotto ze szparagami, zieloną fasolką i groszkiem
400 g krótkoziarnistego ryżu
250 g zielonej fasolki szparagowej
duży pęczek zielonych szparagów
puszka groszku konserwowego
pęczek świeżego koperku
szklanka białego wytrawnego wina
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1200 ml bulionu warzywnego
odrobina startego żółtego sera (u mnie cheddar)
sól i pieprz

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło. Wsypujemy ryż i prażymy przez chwilę, często mieszając.
Cebulę drobno kroimy i dodajemy do ryżu. Dolewamy wino. Gdy ciecz zostanie wchłonięta, dodajemy pokrojone szparagi i fasolkę (łebki szparagów można dorzucić nieco później- nie wymagają one tak długiego czasu gotowania). Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy po łyżce wazowej bulionu, za każdym razem czekając na jego wchłonięcie. W międzyczasie dorzucamy łebki szparagów, groszek i drobno posiekany koperek. Gdy ryż i warzywa są już miękkie i całość osiągnęła kremową konsystencję, zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy część startego sera, pozwalając mu się rozpuścić. Delikatnie mieszamy.
Risotto podajemy od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)