środa, 26 września 2012

Hummus z kolendrą i cytryną

Zapraszam Was na kolejną (poprzednią znajdziecie tutaj) odsłonę tego cudownego tworu: hummus z dodatkiem świeżej kolendry i cytryny. Bardzo aromatyczny.
Wspaniały jako pasta do chleba, krakersów, czy też jako dodatek do świeżych warzyw (polecam seler naciowy, paski papryki czy słupki z marchwi). Sposób na zdrową i sycącą przekąskę.

Hummus z kolendrą i cytryną
puszka cieciorki (ok. 220 g po odsączeniu)
3 płaskie łyżki pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
garść listków świeżej kolendry
duży ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
ok pół szkalnki wody (opcjonalnie)


Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Hummus serwujemy skropiony oliwą z oliwek. Doskonały również do lunchboxa:) Pełnowartościowe, pyszne jedzonko, które syci na długo. Wypróbowałam w pracy i szczerze polecam!


4 komentarze:

  1. Ciekawi mnie ten hummus, nigdy go nie jadłam... Do czego się go serwuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, tak jak w poście: ulubione pieczywo, świeże warzywa, jak kto lubi:) Ja często używam go jako pasty na kanapki lub jako dip do selera naciowego.

      Usuń
  2. Czy mogę ciecierzycę ugotować, nie korzystać z tej z puszki????? Kasia Anonim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Z puszki jest po prostu szybciej:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)