środa, 16 października 2013

World Bread Day 2013: Sun Dried Tomato Fougasse czyli chleb w liściu

Fougasse to prowansalski kuzyn włoskiego chlebka focaccia, z reguły przybierający kształt liścia.
Bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, doskonały z kilkoma kroplami oliwy lub ulubioną pastą do chleba.
Neutralny w smaku, chyba, że tak jak ja zdecydujecie się na dodatek suszonych pomidorów (lub posiekanych oliwek, czy też świezych ziół). Wówczas znajdziecie się o krok bliżej słonecznego, śródziemnomorskiego klimatu. A gdy szarość dominuje za oknem, czego chcieć więcej?

Przepis zaczerpnęłam z tej strony.


Fougasse
7 g drożdży suszonych
500 g mąki pszennej chlebowej (plus do podsypywania)
350 g wody
łyżeczka soli morskiej
opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów z zalewy (lub oliwek/świeżych ziół/czarnego pieprzu)




W dużej misce połącz ze sobą mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Gdy masa uzyska dość zwartą strukturę, przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez około 8 minut- powinno stać się elastyczne i stosunkowo łatwo odchodzić od dłoni. Pod koniec zagniatania dodaj do ciasta drobno posiekane suszone pomidory, odsączone wcześniej z zalewy.
Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski i nakryj lnianą ściereczką. Odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę- ciasto ma podwoić swoja objętość.




Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnij i rozpłaszcz, by uzyskało kształt  kwadratu; postaraj się przy tym nie odpowietrzać ciasta zanadto.
Podziel ciasto na pół, a następnie każdą z połówek na trzy części.
Podsypując ciasto lekko mąką każdą z części ciasta przekrój w środku na pół, nie dochodząc nożem do krawędzi, a następnie z każdej strony przecięcia wykonaj pod lekim skosem po 2-3 nacięcia (pamiętając by nie docinać do krawędzi), po czym delikatnie rozciągnij ciasto, tak by w nacięciach utworzyly się otwory, a całość przypominała kształtem liść.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni C.
Każdą część ciasta układaj na płaskiej blasze lub rozgrzanym kamieniu do pieczenia (ja użyłam prostokatnej blachy i piekłam po 2 części ciasta).
Przed pieczeniem spryskaj ścianki piekarnika wodą, po czym wstaw chlebki na około 10-15 minut, aż będą rumiane.
Upieczone chlebowe liście studź na kratce kuchennej.
Smacznego!

Chlebek dołączam do akcji World Bread Day 2013

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

2 komentarze:

  1. Beautiful Fougasse and I like the wooden calendar, too! Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Zorra, it was a pleasure to take part in your event:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)