poniedziałek, 11 listopada 2013

Domowa przyprawa do piernika

Listopad to czas specyficzny...
Szarości i wilgoci...
Szurania butów wśród resztek brunatnych liści...
Ciemnych poranków i wieczorów...
Herbaty z malinami....
Wieczorów z książką spędzonych pod kocem....
Tworzenia listy prezentów świątecznych....
Czekania na grudzień.....
I zarabiania ciasta na dojrzewający piernik:)

Nie obędzie się więc bez przyprawy piernikowej. A jak wiadomo najlepsza jest ta stworzona w zaciszu własnej kuchni :D



Domowa przyprawa do piernika
35-40 g mielonego cynamonu
15 g mielonego imbiru
8 g ziela angielskiego
8 g czarnego pieprzu
1 ziarno gałki muszkatołowej
15 g goździków
5-7 g mielonej  kolendry
ziarenka z laski wanilii
kilka wyłuskanych ziarenek anyżu i kardamonu (pominęłam)

Goździki, pieprz i ziele angielskie zmiel w młynku do kawy. Zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj cynamon, imbir i kolendrę. Laskę wanilii przekrój na pół i czubkiem noża oddziel ziarenka. Dodaj do pozostałych przypraw i rozetrzyj wszystko w moździerzu.

Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przyprawa jest dość intensywna w smaku- warto dozować ją ostrożnie, wg własnych upodobań.
Ja lubię intensywnie korzenne smaki, więc na 1kg mąki użyłam 2 czubate i pół płaskiej łyżki przyprawy (przepis na piernik już wkrótce).




Jeśli natomiast nie planujecie uraczyć swego podniebienia piernikiem (czego osobiście sobie nie wyobrażam;), przyprawa doskonale sprawdzi się jako zimowy dodatek to herbaty, kawy, czy grzańca :D

Sezon grzewczy oficjalnie uważam za otwarty :)

8 komentarzy:

  1. U mnie też już jest gotowa. Ale spokojnie, dopiero listopad...do świąt jeszcze trochę. Keep calm and bake pierniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa najlepsza! ja też już się do niej szykuję, bo owsianka piernikowa wzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka i granola również wspaniale do niej pasują:)

      Usuń
  3. Musi pachnieć cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfect holiday spice mix! Thank you so much for sharing, Krecia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks for visiting, Angie! Holiday is closer every day:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)