Połowa listopada to najwyższa pora, aby zarobić ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Do Świąt pozostało zaledwie 6 tygodni!
Tak, tak!
Jesli tak jak ja zamierzacie rozkoszować się w te Święta smakiem tego piernika, szybko zakasajcie rękawy i do kuchni marsz! :)
Ciasto potrzebuje kilku dobrych tygodni, aby dojrzeć, nie ma więc co zwlekać. A im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje i gęstnieje, tym mniej mąki trzeba więc będzie do niego dosypać przed samym pieczeniem.
Jako miłośniczka pierników wszelakich nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia i zimy bez korzennych aromatów roznoszących się po domu, zapewniam więc, że to nie ostatnia piernikowa propozycja w tym sezonie.
Poniższy przepis znajdziecie na wielu stronach internetowych; ja nieco zmodyfikowałam ten opublikowany przez Dorotę.
Staropolski piernik dojrzewający
500 g naturalnego miodu
1 szklanka cukru
460 g mąki pszennej
300 g mąki owsianej
240 g mąki żytniej (typ 720)
3 duże jaja
200 g masła
pół szklanki śmietany 18%
1/3 szklanki mleka
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego kakao
2 czubate i pół płaskiej łyżki domowej przyprawy do piernika (lub 40 g przyprawy gotowej)
Miód, cukier oraz masło umieść w dużym rondlu i podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników.
Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, śmietanę, sól i jajka, mieszając wszystko dokładnie- ciasto jest dosyć gęste, jednak mieszanie nie powinno przysporzyć Wam trudności.
Wyrobione ciasto przełóż do szklanej lub kamionkowej miski, nakryj szczelnie ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (spiżarnia, lodówka) na 5-6 tygodni.
W tym czasie ciasto zgęstnieje, nabierze głebokiego smaku i będzie gotowe do dalaszej obróbki.
Piernik należy piec kilka dni przed Świętami.
C.d.n.
Dzieki, Krecia, za przypominajke! Zawsze jestem spozniona. Tym razem zabiore sie za ten piernik jeszcze dzis. Twoj przepis wyglada fantastycznie. Dzieki, ela
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Zapraszam na etap drugi w okolicach 20go grudnia:) Pozdrawiam!
UsuńRobię w tym roku takie piernik! :)
OdpowiedzUsuńNo i jest nas więcej:)
Usuń